Витамин F - важен за сърдечното здраве, жлезите и хормоните
Той е много важен за нормалното протичане на функциите в организма, за клетъчните мембрани, хормоните и имунитета. Витамин F, в тандем с витамин D, прави калция достъпен за тъканите, помага за усвояването на фосфор и стимулира превръщането на бета каротин във витамин А.
Есенциалните мастни киселини във витамин F са от ключово значение, защото...
- Понижават нивата на лошия (LDL) холестерол в кръвта; - помагат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания; - придават гъвкавост и по-младежки вид на кожата, а косата става по-бляскава и здрава; - подхранват кожните клетки и са необходими за здрави лигавици и нерви; - стимулират растежа на полезните чревни бактерии; - помагат за регулиране на кръвосъсирването; - могат да помогнат за намаляване на теглото; - поддържат нервната система, държейки далеч сърдечносъдовите заболявания, а също са необходими за правилното кръвообращение; - от съществено значение за правилното функциониране на имунната система; - подобряват функциите на ставите и правят движението по-лесно, което е от полза за пациенти с артрит; - поддържат активността на жлезите, особено на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези; - от съществено значение за нормалното функциониране на репродуктивната система; - важни за производството на половите и надбъбречните хормони.
Най-големи количества от този витамин се съдържат в рибата. Според различни изследвания народите, консумиращи най-много риба, са по-малко засегнати от сърдечносъдови болести. Други продукти, богати на витамин F, са ядки, сушени плодове, авокадо, овесена каша и растителни мазнини като зехтин, соево и слънчогледово олио и сусамово масло.