Защо зехтинът е толкова ценен за здравето и красотата ни?
Той е използван от човечеството в продължение на много векове и е основна съставка на много кулинарни и козметични продукти.
Ползите за здравето от зехтина включват понижаване на нивото на лошия холестерол в кръвта ни, което се дължи на мононенаситените мазнини в него. Зехтинът екстра върджин съдържа най-високото ниво на антиоксидантни полифеноли и олеинова киселина. Тази мазнина се отразява добре на здравето на дебелото черво, а също и при сърдечни проблеми, висок холестерол и други
Все пак обаче зехтинът е и калоричен, затова е добре да се консумира умерено. Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва 2 супени лъжици зехтин всеки ден, за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания.
Зехтинът има множество полезни качества, вижте защо:
- намалява риска от сърдечни проблеми, защото съдържа 70% мононенаситени мастни киселини;
- понижава нивата на лошия (LDL) холестерол, увеличаващ риска от инфаркт и други проблеми;
- подпомага отслабването, което според специалисти отново се дължи на мононенаситените мазнини, намиращи се в него;
- стимулира обмяната на веществата, растежа на добра костна структура и развитието на мозъка при децата, а освен това е отличен източник на витамин Е;
- има противовъзпалителни и антимикробни свойства заради съдържащите се в него феноли;
- подпомага храносмилането и се използва като лечебно масло за почистване на храносмилателния тракт и движението на червата;
- забавя процеса на стареене благодарение на многото си антиоксиданти, което го прави и приятел на кожата;
- работи за предотвратяване на камъни в жлъчката;
- намалява риска от ракови образувания, особено на дебелото черво и гърдата;
- намалява високото кръвно заради ненаситените мазнини, откривани още и в ядките, а също и заради нитрати и нитрити, които се съдържат в зеленолистните зеленчуци.