Фъстъците - вкусна, полезна и питателна храна
1. Свалят лошия холестерол. Макар фъстъците да са мазна и калорична храна, те намаляват холестерола и триглицеридите в кръвта, при това без да водят до напълняване.
2. Регулират кръвната захар. Според едно изследване консумацията на фъстъчено масло или фъстъци на закуска спомага за контрола на кръвната захар през целия ден.
3. Хората, консумиращи фъстъци, са с по-ниско тегло. Според някои проучвания хората, които редовно консумират фъстъци, по-лесно контролират теглото си, макар да поемат повече калории. Според експертите това е защото ядките засищат за по-дълго и предотвратяват преяждането.
4. Пълни са с "добри" мазнини, минерали и витамини. Тези ядки подпомагат отслабването, защото са богати на ценни мазнини, а освен това висококачествени белтъчини и въглехидрати. В тях има и много витамини и минерали, сред които В1, В3, Е и цинк.
5. Подсилват паметта. Фъстъците са превъзходна храна за мозъка. Витамин B3 се грижи за силата на паметта и правилнтоо протичане на мозъчните функции.
6. Съдържат ценни хранителни вещества. Фъстъците съдържат естествени защитни хранителни вещества и антиоксиданти, което ги прави чудесен превантивен лек.