За полезните свойства на спанака...
Суров или сготвен, в супи, салати, ястия или шейкове, той има много витамини и минерали, необходими за правилните функции на човешкия организъм. Винаги е най-добре, когато е пресен, защото ако се замрази, губи голяма част от хранителните си вещества.
Спанакът е много хранителен. Той е богат на протеин и е чудесен източник на витамин Е. Той също така съдържа ниацин, омега-3 мастни киселини, селен, цинк, мед, витамин А и желязо. В него се съдържат и калций, фолиева киселина, витамин С, калий, и витамин B6.
Спанакът е отличен избор за хората с храносмилателни проблеми. Той влияе добре на стомашната лигавица, а това е важно за хората, страдащи от язва, както и на тези със запек. Спанакът има и способността да отмива токсините от дебелото черво.
Друга причина да добавите спанак към хранителния си режим е наличието на флавоноиди. Тези антиоксиданти защитават организма от вредното влияние на свободните радикали, което ще помогне и ще даде сили на тялото, предпазвайки го от заболявания и развивайки мускулите.
Тази здравословна за сърцето храна е заредена с витамини А и С, също спомагащи за намаляване на свободните радикали в организма. Тези антиоксиданти ще ви попречат на холестерола да се окисли в организма. Магнезият в спанака ще помогне за намаляване на високото кръвно.
Не на последно място - спанакът е пълен с желязо, което го прави задължителна храна за хората с желязодефицитна анемия. Тъй като в него няма мазнини и холестерол, е и прекрасна нискокалорична храна за хората с наднормено тегло и затлъстяване.