Защо за здравето ни е важно да ядем ябълки всеки ден?
1. Борят се с лошия дъх: ябълките съдържат пектин, който помага за контрол над хранителните миризми. Пектинът също така насърчава слюнката, която пречиства дъха.
2. За предотвратяване на астматични пристъпи: страдащите от астма често имат ниски нива на антиоксиданти. Ябълките са богати на витамин С и флавоноиди, като и двете са антиоксиданти.
3. За намаляване на риска от инсулт: според проучване на над 9000 души тези, които консумират най-много ябълки, са с най-нисък риск от инсулт, а изследователите откриват, че приемът на ябълки е свързан с намален риск от тромботичен инсулт.
4. Предотвратяват запека: пресните ябълки са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри, което улеснява изхвърлянето на изпражненията.
5. Дрействат срещу умората: наличието на витамин С и антиоксиданти в ябълките противодейства на свободните радикали, водещи до оксидативен стрес, който е свързан с умора.
6. Намаляват риска от диабет: полезните вещества в ябълките помагат за регулиране на кръвната захар. Тези съединения помагат за предотвратяване на скоковете на кръвната захар по няколко начина, като стимулират панкреатичните клетки да произвеждат инсулин и намаляват абсорбцията на захар в кръвта.
7. Пречистват и детоксикират организма, спомагайки за елиминирането на тежки метали като олово и живак.
8. Подобряват сърдечното здраве: ябълките са свързани с по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, а една от причините се крие в споменатите вече разтворими фибри, които понижават лошия (LDL) холестерол в кръвта. Освен това флавоноиди в тях способстват за намаляване на високото кръвно налягане - също рисков фактор за болести по сърцето.
9. Намаляват риска от онкологични заболявания: вещества в плодовете могат да помогнат за предотвратяване на ракови болести. Няколко изследвания са показали връзка между редовната консумация на ябълки и по-ниския риск от онкоболести. Полезните фитонутриенти в ябълките имат противовъзпалителни ефекти, а именно хроничното възпаление се счита за един от рисковете за рак.
10. Подпомагат отслабването: множество проучвания доказват, че ябълките са полезни за загубата на тегло, защото са богати на фибри и вода - две качества, които са важни за процеса на отслабване.