Фибрите - защо те могат да удължат живота ни?
Фибрите (влакнини) са известни като груба храна. Те са несмилаемата част на растителните храни, които преминават през храносмилателната система, поглъщайки вода и облекчавайки движението на червата.
Има два основни вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри се разтварят във вода. Те се променят, докато преминават през храносмилателния тракт, където ферментират заради бактериите. При абсорбацията стават желеобразни. Неразтворимите фибри не се разтварят във вода и при преминаване през стомашно-чревния тракт не променят своята форма. И двата вида влакна присъстват във всички растителни храни, но рядко в равни пропорции.
Според учени от Китай недостатъчна консумация на фибри увеличава риска от различни заболявания и преждевременна смърт. Адекватен прием на влакнини може да намали опасността от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и някои видове рак. Експертите препоръчват жените да консумират по около 25 грама фибри дневно, а мъжете - 38.
Haй-дoбpитe изтoчници нa фибpи ca бoб, лeщa, гpax, нaxyт, мapyля, бpoĸoли, ĸapфиoл, мopĸoви, тиĸвa, дoмaти, цapeвицa, acпepжи, зeлe, пълнoзъpнecтo бpaшнo, бyлгyp, цapeвичнo бpaшнo, aвoĸaдo, бopoвинĸи, мaлини, cини cливи, cмoĸини, ĸpyши, ягoди, пopтoĸaли, бaнaни, мaнгo, ябълĸи, cтaфиди и ядĸи.