10 храни, които намаляват риска от рак на дебелото черво
Всеки може да се разболее от рак на дебелото черво, но той е по-чест при хора над 50 години. Хора с фамилна анамнеза за рак на дебелото черво също са в по-голям риск от болестта. Много фактори могат да доведат до развитието на заболяването, но добрата новина е, че има неща, които можете да направите, за да намалите риска. Един от най-добрите начини за предотвратяване на рак на дебелото черво е да направите някои промени в диетата.
1. Сьомга. Тази риба е богат източник на омега-3 мастни киселини, които защитават от рак на дебелото черво.
2. Спанак. Спанакът съдържа бета каротин, мощен антиоксидант, който защитава тялото от свободните радикали. Изследване, публикувано в списание "Nutrition", разкрива, че хората, които ядат храни, богати на бета-каротин веднъж на ден, имат 24% по-нисък риск от рак на дебелото черво.
3. Мляко. Млякото е най-добрият източник на калций, който е доказано, че инхибира растежа на аденом, тип ракови клетки, които обикновено атакува дебелото черво. Някои проучвания са установили, че хората, пиещи мляко редовно, имат намален риск от развитие на болестта.
4. Бадеми. Бадемите са изключително богати на фибри, полезни за прочистване на стомашно-чревния тракт. Те намаляват опасността от рак на дебелото черво.
5. Джинджифил. Джинджифилът съдържа активно съединение, което е ефективно в борбата с рака на дебелото черво. Изследване в Университета на Мичиган установява, че хората, които приемат всеки ден 2 грама добавка джинджифил, е по-малко вероятно да развият рак на дебелото черво.
6. Бобови растения. Бобовите растения са богати на фибри, съставка, която се смята, че редуцира риска от рак на дебелото черво. Бобовите растения съдържат разтворими фибри и прочистват стените на дебелото черво. Едно проучване в Калифорния установява пък, че яденето на бобови култури като леща, боб, грах 3 пъти седмично намалява риска от рак на дебелото черво с 33%.
7. Куркума. Куркумата съдържа куркумин, мощен антиоксидант, който може да защити клетките на организма от увреждане, причинено от свободните радикали. Проучванията показват, че куркуминът може да потиска растежа на някои ракови клетки, включително рак на дебелото черво.
8. Канела. Канелата е най-добрият източник на фибри и калций, които могат да се свързват с излишните жлъчни соли и да ги отстранят от тялото. Излишните жлъчни соли могат да навредят на дебелото черво.
9. Чесън. Чесън съдържа много противоракови свойства като кверцетин, алицин и сяра. Няколко изследвания върху хора са показали, че съединенията могат да инхибират или потиснат растежа на раковите клетки в дебелото черво, на гърдата, на простатата и стомаха.
10. Кафяв ориз. Той е богат на селен и изследванията показват, че този минерал може да намали риска от рак на дебелото черво. Зърната също са с високо съдържание на фибри.