7 причини да консумирате редовно червено зеле
Точно като традиционното зеле, и червеното може да се консумира сурово или варено. Вижте многото му здравни ползи:
1. Червеното зеле намалява риска от ракови заболявания. То дължи красивия си цвят на антиоксидантите, които се борят с вредата от свободните радикали, увреждащи здравите клетки. Впоследствие те могат да мутират и да се превърнат в ракови. Ако желаете да намалите значително риска от рак, просто увеличите приема на червено зеле.
2. Подпомага отслабването. Част от ефективния план за загуба на тегло е консумацията на повече плодове и зеленчуци. Червеното зеле е една от най-добрите храни за отслабване, защото е богато на фибри и бедно на калории. То ще ви засити за по-дълго време и ще достави на организма ви впечатляващ набор от витамини и минерали.
3. Полезно е за зрението. Червеното зеле е богато на витамин А, който е от съществено значение за здрави очи и добро зрение. Това всъщност е вид антиоксидант, който предпазва роговицата и ретината.
4. Поддържа имунната система. Силна имунна система означава по-малко болести и инфекции. Един от най-лесните начини да укрепите имунитета си е чрез консумация на повече червено зеле. Този зеленчук е пълен с витамин C, известен с това, че подсилва имунната система.
5. Червеното зеле помага за предотвратяване на остеопороза. Остеопорозата е състояние, при което костите стават меки и чупливи. Добавянето на повече червено зеле към вашата диета може да помогне за предотвратяване на този проблем. В това зеле се съдържат всички видове минерали, необходими за здрави кости. Сред тях са калций, магнезий и манган.
6. Облекчава стомашни язви. Ако страдате от язва в стомаха, всичко, което трябва да направите, е да консумирате повече ястия с червено зеле в тях. Още по-добре би било да пиете редовно сок от червено сок зеле. Той е пълен с ценни хранителни вещества, като например глутамин - аминокиселина, известна с това, че облекчава болката и възпалението на лигавицата на храносмилателния тракт.
7. Поддържа младежкия вид. Витамините А и C в червеното зеле са мощни антиоксиданти. Те са известни с това, че влияят много добре за кожата и я пазят млада, хидратирана и мека. Витамин С се свързва най-вече с премахването на различни признаци на стареене като фини линии и бръчки.