Черницата и нейните лечебни свойства срещу диабет и други заболявания
За родина на черницата се счита Китай, но това дърво расте по цял свят. Бялата черница, която расте и в България, се използва за добив на дървесина, но листата й служат за храна на копринените буби. Плодчетата и листата имат способността да подобряват здравето на храносмилателната система, намаляват холестерола, помагат за отслабване и подсилват кръвообращението. Освен това те помагат за изграждане на костната тъкан, стимулират имунната система, забавят процеса на стареене, свалят кръвното и защитават очите.
Дори сериозни заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак могат да се предотвратят или повлияят от черницата. В нея има множество органични киселини, витамин С, каротин, пектин, фибри, инвертна захар, смола. Тези активни съставки помагат при ангина, за лечение на кашлица, температура, диария, главоболие и възпаление.
Също така черничевите плодове и листа са богати на антиоксиданти и редовна употреба на плодчетата и чай от листата може значително да намали холестерола в кръвта. В дългосрочен план това помага срещу сърдечносъдови заблявания. Листата са използвани и като народен лек срещу диабет тип 2, защото съдържат вещества, които нормализират нивото на кръвната захар.
Изследване, проведено в Университета на Тексас, установява, че белите черничеви плодове съдържат ресвератрол. Това е естествен фенол, който е ефективен в борбата с няколко вида рак и сърдечносъдови заболявания.