Сусамът и удивителните му ползи за здравето
Сусамовите семена са считани за една от най-старите маслодайни култури в света, отглеждани преди повече от 3500 години. Доказателства за това има по родните на сусама Африка и Индия, където те все още са широко отглеждани. Сусамът е много "гъвкава" и издръжлива култура и расте на места, на които други не успяват, което го прави предпочитан през вековете.
Сусамът има доказани лечебни свойства, вижте някои от тях:
1. Намалява кръвното налягане: натуралните масла в сусама са свързани с намаляване на високото кръвно налягане в редица научни изследвания. Те намаляват натоварването на сърдечносъдовата система и спомагат за предотвратяване на различни сърдечни заболявания. Освен това магнезият в сусама отдавна е известен като вазодилататор, а това намалява кръвното налягане).
2. Действа противораково: с широката гама от важни витамини и минерали, съдържащи се в сусама, не е изненадващо, че той е свързан с намаляване на риска от рак. Вече споменатият магнезий има антиракови действия, а в сусама се съдържа и фитат, който действа като антиоксидант и намалява въздействието и последиците от свободните радикали.
3. Помага при диабет: съединенията в сусама са свързани с намаляване на рисковете от диабет и управлението на симптомите при пациенти, които вече са развили заболяването.
4. Подобрява здравето на костите: впечатляващите нива на важни минерали като цинк, калций и фосфор в сусама могат да бъдат от важно значение за създаването на нова костна материя и укрепване на костите. Това действа и като превенция срещу остеопороза.
5. Подпомага храносмилането: тези малки семена имат значително количество фибри в тях. А това е важен елемент за здравословно храносмилане, тъй като храната се придвижва по-гладко в червата и не позволява натрупване и токсини и проблеми като запек.
6. Има противовъзпалителни качества: високото съдържание на мед в сусама има редица ценни функции, включително намаляване на възпалението в ставите, костите и мускулите, като по този начин се намаляват болките, свързани с артрит.
7. Има радиационна защита: едно от най-необичайните органични съединения в сусама се нарича сезамол и е свързано с опазване на ДНК от вредното въздействие на радиацията. Тази радиация може да дойде от случайни източници или от лечение на рак с химиотерапия и лъчетерапия.
8. Подпомага здравето на устната кухина: може би един най-известните ефекти на сусама е този върху здравето на устата. Той има силно антибактериално действие и има стягащо действие върху всички аспекти на здравето на устната кухина.
9. Добър за кожата и косата: Както бе споменато, сусамът съдържа високи нива на цинк, жизненоважен компонент в образуването на колаген, който укрепва мускулната тъкан, косата и кожата. Също така сусаменото масло доказан намалява кожни проблеми от изгаряния, както и признаците на преждевременно стареене.
10. Поддържа метаболитните функции: сусамът съдържат високи количества протеин, който е от голяма важност за човешкото тяло. Той води до увеличаване на общата сила, здравия клетъчен растеж, енергийните нива и метаболитните функции.