Динята - вкусна витаминозна бомба
Учени от Университета на Картахена, Испания, твърдят, че прясна диня или сокът й е най-доброто решение за чувствителни мускули и мускулни болки. Според тях L-цитрулинът ускорява елиминирането на излишната млечна киселина от мускулите.
Динята съдържа L-цитрулин повече от всеки друг плод и стимулира бъбречната функция, подобрява здравето на сърдечносъдовата система и регулира високото кръвно налягане благодарение на съдържащите се в нея магнезий и витамини С, В6 и A.
А знаете ли, че семките на динята също са полезни?
В китайската народна медицина те са използвани за лечение на камъни в бъбреците в продължение на векове и много експерти казват, че семената наистина са ефективни, защото са богати на калий и магнезий, известни със своите ползи в борбата срещу това неприятно заболяване.
В динята се съдържат много витамини и минерали, които подобряват здравето ни, а освен това е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода. Това я прави и идеална за пречистване на организма. Динята съдържа фибри, бета-каротин, мед, витамини В1, В2, В3, В5, В6, С, ябълчна киселина, калций, йод, азотна киселина, калий, магнезий, протеин, целулоза, захар, цинк, фолиева киселина, фосфор, лимонена киселина и ликопен.
Големите количества витамин С и бета-каротин в динята я правят полезна за предотвратяване на хронични и сърдечни заболявания. Тя съдържа и голямо количество витамин В6, който подобрява умствените способности и бори стреса и напрежението.
В горещите летни дни е препоръчително да се ядат големи количества диня, защото това може да възвърне изгубените с потта минерали и течности.