Овчето мляко намалява риска от рак и има още редица здравни ползи
Когато става дума за мляко, има само няколко животни, чието мляко хората използват. Овчето мляко е използвано в продължение на хиляди години като форма на препитание по цял свят и въпреки че няма популярността на кравето, има причина за употребата му. Овчето мляко всъщност превъзхожда биволското, кравето и козето мляко в няколко важни категории, а също така има уникален вкус, превърнал се в отличителен белег в кухнята на някои региони.
Млякото от овце се използва в производството на множество известни сирена, включително фета и рокфор. С консумацията на овче мляко и производните му продукти, организмът получава впечатляващо количество протеини, въглехидрати, полезни мазнини, важни минерали и важни витамини.
Нека да разгледаме някои от най-важните ползи за здравето от овчето мляко...
1. Укрепва имунната система заради комбинацията от минерали и витамини, сред които А и Е. Те действат като антиоксиданти и подсилват имунитета, забавяйки стареенето на тъканите.
2. Подпомага растежа и развитието заради рекордното си съдържание на протеин. Със своите 5,4 грама протеин на 100 грама, овчето мляко е по-добро от кравето (3.2 грама), козе мляко (3,1 г) и биволско мляко (4,5 грама).
3. Намалява риска от рак заради откриваните в него големи количества нуклеозиди и нуклеотиди (най-малко 50 пъти по-високи от тези в кравето мляко).
4. Помага при проблеми с кръвното заради концентрацията на основни аминокиселини. Те са повече, отколкото в краве, козе и биволско мляко. Затова млякото от овца може да бъде добър вариант за защита на здравето на сърцето чрез намаляване на напрежението в кръвоносните съдове и артериите.
5. Подпомага костната минерална плътност заради впечатляващия набор от важни минерали, включително цинк, магнезий и калций. Това са важни компоненти за повишаване на костната минерална плътност в тялото, която има тенденция да намалява с възрастта.
6. Намалява нивата на холестерола, макар да съдържа почти два пъти повече мазнини от кравето мляко. Все пак обаче далеч не всички мазнини са вредни, а мононенаситените мазнини като тези, откривани в овчето мляко, могат да действат срещу лошия холестерол. Това може да помогне за предотвратяване на появата на някои сърдечносъдови заболявания.