Яйцата намаляват риска от рак и имат много здравни ползи
1. Полезни са за очите. Според изследване 1 варено яйце дневно може да забави развитието на катаракта. Това се дължи на съдържащите се в тях лутеин и зеаксантин. Яйцата защитават очите и от макулна дегенерация.
2. Богати са на протеини и аминокиселини. В едно яйце се съдържат 6 грама протеини и 9 грама аминокиселини, които имат чудесни ползи върху човешкото здраве.
3. Намаляват риска от инсулт и инфаркт. Консумирайки едно варено яйце дневно, можете да редуцирате риска от кръвни съсиреци, инсулт и инфаркт.
4. Подпомагат функциите на нервната и мозъчната система. В яйцата се съдържа веществото холин, което подпомага правилното функциониране на нервната, мозъчната и сърдечносъдовата системи.
5. Богати на ценни мазнини. В яйцата се съдържат полезни мазнини, които подпомагат цялостното здраве.
6. Съдържат витамин D. Витамин D, наричан още "слънчев витамин", се съдържа и в яйцата. Той има големи ползи за здравето ни.
7. Намаляват риска от рак на гърдата. Според проучване варените яйца редуцират риска от рак на гърдата с до 44%. Затова експертите препоръчват на жените по 6 яйца седмично за превенция от коварното онкозаболяване.