Чували ли сте за "Гренландския парадокс"?
Публикуван на:
Последна редакция:
1 от 1
През 70-те години на миналия век датски учени изследват храненето на ескимосите и установяват, че местното гренландско население се прехранва предимно с риба и месо от китове и тюлени. Това е диета с много високо съдържание на животински мазнини и холестерол, но въпреки това ескимосите страдат много рядко от коронарна болест на сърцето, диабет и ревматизъм.
Години по-късно се установява каква е причината за този феномен – ненаситените Омега 3 мастни киселини. Факт е, че при съвременния начин на хранене човека приема 10- 40 пъти повече Омега 6 мастни киселини и недостатъчно количество Омега 3, при опримално съотношение между двете от 4:1. Това води до голямо увеличение на болестите на цивилизацията.
Омега3, извлечена от морски източници като студеноводни риби и ракообразни, са изключително важни, есенциални мастни киселини и употребата им се препоръчва широко от Световната здравна организация. Доказана е ефективността им върху понижаване серумните нива на триглицеридите, понижаване на артериалното налягане, понижаване на риска от сърдечно –съдови заболявания, както и силния антикоагулантен ефект. Тези доказани ползи върху здравето на човека правят Омега3 мастните киселини необходима част от дневното меню на всеки човек. Те се явяват също така надежден помощник при облекчаване болките при ревматоиден артрит и дегенеративни ставни заболявания, както и при симптомите на предменструален синдром.